the Rings of Power

In: Lord of the Rings wiki

“Three Rings for the Elven-kings under the sky, Seven for the Dwarf-lords in their halls of stone, Nine for Mortal Men, doomed to die, One for the Dark Lord on his dark throne In the Land of Mordor where the Shadows lie. One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the darkness bind them. In the Land of Mordor where the Shadows lie.” J.R.R. Tolkien

Op 19 januari 2022 bracht Amazon Prive Video de teaser trailer naar buiten van de lang verwachtte serie rondom Amazon's Lord of the Rings. In de teaser trailer werd dan ook bekend gemaakt dat de serie Lord of the Rings: the Rings of Power gaat heten.

Bekijk hier de teaser trailer van Amazon Prime video:

Wat is het budget voor deze Lord of the Rings serie?

De kosten voor the Lord of the Rings: the Rings of Power is zeker niet mals. Op basis van geruchten zal de LotR serie van Amazon Studios direct met kop en schouder de duurste serie ooit worden. Amazon heeft namelijk zo’n slordige 250 miloen dollar aan de Tolkien Estate betaald voor de rechten van Lord of the Rings en dan is er nog geen camera gaan draaien. Naar gerucht is Amazon bereid nog eens 1 miljard dollar te betalen voor in totaal 5 seizoenen. Als we er vanuit gaan dat elk seizoen, net als seizoen 1, 8 afleveringen heeft dan zou dat op 25 miljoen dollar per aflevering komen. Ook is het niet ongebruikelijk als deze kosten op gaan lopen als de serie aanslaat. Een deel van deze extra kosten is dan ook te vinden in het marketingbudget dat ze op zullen gaan hogen in de hoop dat ze meer mensen naar Amazon Prime trekken en meer Lord of the Rings merchandise zullen verkopen.

Willen we de kosten vergelijken met andere series? Dan pakken we Friends, Game of Thrones en de koploper The Pacific erbij.

  • Friends kostte tegen het eind 1 miljoen dollar per acteur/actrice voor de rollen van Ross, Rachel, Monica, Joey, Chandler en Phoebe. Het totaal kwam uit op 10 miljoen dollar per aflevering.
  • Game of Thrones is in het fantasy genre de koploper met kosten die opliepen naar een slordige 16 miljoen dollar per aflevering.
  • the Pacific, als opvolger van Band of Brothers, mocht zich een tijd lang recordhouder noemen met 20 miljoen dollar per aflevering.

Met dit budget verwachten wij dan ook veel van the Lord of the Rings: the Rings of Power en zijn villain Sauron.

Lord of the Rings muziek

Een film kan nog zo goed zijn, maar zonder muziek wordt een verhaal al snel behoorlijk plat. Voor iedereen die de orginele Lord of the Rings en the Hobbit films heeft gekeken zijn de klanken van the Shire waarschijnlijk als een warm bad en het gevoel van thuis komen tegelijk. De componist was Howard Shore en hij is niet zomaar een componist. Nee, je hebt vast en zeker veel meer muziekstukken van hem gehoord in andere films en series waar hij ook prijzen voor gewonnen heeft. Wat denk je van Silence of the Lambs, Mrs. Doubtfire, King Kong en the Twilight Saga om er zo maar even een kleine greep te doen. Ook voor de LotR serie heeft hij weer de nodige muzieknoten op allerlei ladders gelegd om ons weer opnieuw te betoveren. Wij kijken er in ieder geval naar uit om ook nu weer het kippenvel van de armen te wrijven.

Wanneer speelt the Rings of Power zich af?

Dat is op moment van schrijven nog niet duidelijk geworden. Wat eerder al wel bekend is geworden is dat het zich niet in de derde of vierde era af zou gaan spelen. De derde era begon na de oorlog waarin Sauron door Isildur werd verslagen en eindigde nadat Frodo the One Ring had vernietigd in de Fires of Mount Doom. Het begin van de vierde era zagen we aan het eind van the Lord of the Rings: Return of the King toen Aragorn, door de elven Elessar genoemd, gekroond zou worden tot King Elessar. Het verhaal waar het nu om gaat zal zich afspelen in de tweede era.

The One Ring - Rings of Power | Heroic Tales

De tweede era duurde 3441 jaar en hoewel er veel budget is vrijgemaakt voor deze serie is dit natuurlijk ook wel erg lang om dit allemaal te verfilmen. Gedurende de serie zullen er naar alle waarschijnlijkheid ook wel vele jaren overgeslagen worden in de tijdlijn.

Onze verwachting is dat het verhaal zal starten een aantal jaar voordat Sauron 19 van de 20 Rings of Power smeedt. Dit zal dus rond het jaar 1500 van de tweede era zijn. De laatste ring, the One Ring natuurlijk, zal nog voor het jaar 1600 gesmeed worden. Vanaf dat moment zal de volgende oorlog “niet lang” meer op zich laten wachten.

De inscriptie in the One Ring is in de taal van Mordor. Vrij vertaald staat er:

"One Ring to rule them all, One ring to find them; One ring to bring them all and in the darkness bind them."

Wat ook te verwachten is is dat het verhaal nog veel eerder begint en dat dit een origin story wordt waar we de "Rise of Sauron" te zien gaan krijgen. Als dat het geval is dan zijn we wel benieuwd hoe Amazon het gat van 1000 jaar op gaat vullen, want Sauron komt weer uit zijn schuilplaats, in Middle-Earth, rond het jaar 500 van de tweede era.

Wie of wat is Sauron?

We kennen Sauron vooral als een bijzonder sterk persoon in een harnas waar de vingers vanaf werd geslagen door Isildir en als een groot oog bovenop een toren. Nu blijkt hij ook nog eens meer dan 1000 jaar oud te zijn?

Dan is Sauron elf, orc of mens met speciale krachten? Klopt, maar om uit te leggen wie of wat Sauron eigenlijk is moeten we een stukje geschiedenis met je doornemen.* Hierdoor is er een kans dat je sommige zaken in Lord of the Rings beter kunt plaatsen.

Dark Lord Sauron wearing the One Ring

We beginnen hier in de eerste era met Eru Ilúvatar. Eru is heel kort door de bocht genomen “God” en de enige entiteit die leven kan geven aan een creatie. Eru creëerde de Ainur, ofwel the Holy Ones, die we misschien het beste met engelen kunnen vergelijken. Eru en de Ainur creëerden samen de wereld Arda. De Anuir kregen de keuze om neer te dalen naar Arda om deze wereld verder vorm te geven en velen van hen deden dit dan ook. Nu bestonden de Anuir uit 2 soorten wezens. De machtige Valar en hun hulpjes de Maiar. Ondanks dat de Maiar niet zo machtig waren als de Valar zijn ze wel “oergeesten” en daardoor nog steeds bijzonder sterk te noemen.

Elke Maia (enkelvoud van Maiar) kon door persoonlijkheid, interesse en/of kunde geassocieerd worden met een Vala (enkelvoud van Valar). In die periode had Sauron nog de naam Mairon en werkte samen met de Vala Aulë the Smith. Later zou Mairon overlopen naar Melkor the First Dark Lord en tevens de sterkste van alle Valar. Melkor is het beste te vergelijken met Lucifer. Een gevallen engel die het tegen God opnam. Net als Lucifer keerde Melkor, die ook als Morgothbekend was, zich tegen Eru. Zo was er een gevallen Vala en werd deze later gesteund door de gevallen Maia Mairon.

Maiar

Sauron is dus één van de velen Maiar, maar wel één van de weinig die benoemd is. Er zijn ook andere bekende Maiar.

De eerste Maia die we onder een andere naam beter kennen is Curumo. Curumo was net als Mairon een dienaar van de Vala Aulë the Smith. In de derde era werd hij Saruman genoemd. Sauron en Saruman hebben dus ooit samengewerkt. Mogelijk is die oude samenwerking ook de reden geweest dat Saruman aan de kant van Sauron kwam te staan tijdens the War of the Ring. De oorlog die beschreven werd in de boeken en films van the Lord of the Rings.

De volgende is Aiwendil. De Maia van de Vala Yavanna the fruit-giver. De titel zal je wellicht laten denken aan vruchtbaarheid en natuur. Het is dan ook niet gek dat Radagast dezelfde kwaliteiten liet zien.

De laatste Maia die beter bekend is onder een andere naam is Olórin. Hij was de Maia van de leider van alle Ainur Manwë. De elven kenden hem als Mithrandir en bij de mensen was hij bekend als Gandalf.

Toch zijn er meer Maiar die ook bekend zijn, alleen is dan niet bij naam. De Balrogs waren namelijk ook Maiar die waren gecorrumpeerd door de slechte invloed van Morgoth en Sauron. Als luitenant kreeg Sauron ook de leiding over de Balrogs in het ondergrondse bolwerk Angband.

Samen met zijn meester Morgoth zou Sauron een aantal oorlogen voeren, waaronder op het elven eiland Tol Sirion, maar werd verslagen door de elf Lúthien en de wolfshond Huan. Uit vrees voor zijn meester hield Sauron zich schuil en zou aan het eind van de eerste era naar Middle-Earth zijn gevlucht en zich daar hebben verstopt om dus pas ruim na het begin van de tweede era weer tevoorschijn te komen.

Terugkeer van Gandalf

We horen je vragen "Komt Gandalf dan ook voor in de Lord of the Rings serie?". Het zou zomaar kunnen dat Gandalf weer te zien zal gaan zijn. In 2017 gaf Ian McKellen, die Gandalf speelde in zowel Lord of the Rings als the Hobbit, al aan graag weer eens in de huid van deze machtige tovenaar met lichtgevende staf te kruipen. Helaas is het 31 augustus 2021 duidelijk geworden dat hij de rol niet opnieuw op zich zal (kunnen) nemen. Naast dat hij al ergens anders aan het werk zal zijn is Ian er natuurlijk niet jonger op geworden in de jaren en zullen producenten en regisseur voor een jongere Gandalf zijn gegaan als we dit iconische karakter weer terug mogen gaan zien.

"I think this would be the most upsetting headline I'd ever read, if I weren't gainfully employed elsewhere." - Ian McKellen op Twitter met een link naar Screenrant.com.

Wil je meer weten? Dan vind je hier meer informatie rond de the Rings of Power posters die Prime Video naar buiten heeft gebracht.

* Notitie: Rondom deze geschiedenis is er nogal controverse dus je kunt andere variaties tegenkomen als je je verder gaat verdiepen in de wereld van J.R.R. Tolkien.