The Hobbit wiki

In: Lord of the Rings wiki, Lord of the Rings aanverwante onderwerpen

The Hobbit, There and back again is geschreven door de Britse schrijver en hoogleraar J.J.R. Tolkien (uitgever George Allen and Unwin) en werd uitgebracht in september 1937. Tot op de dag van vandaag is dit boek, mede door de films van regisseur Peter Jackson, erg populair. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het ruim 85 jaar na schrijven als een klassieker wordt gezien. Het verhaal is de voorloper van the Lord of the Rings welke ook van JJR Tolkien is.

Waar gaat the Hobbit over?

De Hobbit gaat over Bilbo Baggins, die we in de Nederlandse vertaling kennen als Bilbo Balings, die op een avontuur wordt gevraagd als inbreker. Hobbits houden van rust, voorspelbaarheid en het goede leven. Hobbits zijn van nature absoluut geen avonturiers en doen zelfs minachtend over avonturen en avonturiers. Als de tovenaar Gandalf hem dan vraagt om mee te gaan op een avontuur is het antwoord ook resoluut "nee". Gandalf laat zich, als goede vriend, niet zomaar afwijzen en stuurt een bericht naar de 13 dwergen die zijn hulp nodig hebben. Deze 13 dwergem zijn: Dwalin, Balin, Nori,Ori, Dori, Bifur, Bofur, Bombur, Fili, Kili en Gloin (de vader van Gimli). Als laatse is er dan ook nog hun leider Thorin Oakenshield son of Thráin.

Ze vertellen Bilbo over hun plannen om na 150 jaar hun thuis, een dwergenrijk in en onder the Lonely Mountain, terug te winnen van de draak Smaug. Dit met behulp van een sleutel en een kaart die van Thrór en Thráin via Gandalf bij Thorin terecht zijn gekomen. Thrór en King under the Mountain was de grootvader van Thorin en had in Erebor, wat Sindarin (taal: meest vaak gesproken elventaal) is voor the Lonely Mountain / Eenzame Berg, een groot koninkrijk op kunnen bouwen waar het voorspoedig ging. Dwergen zijn mijnwerkers en hebben een voorliefde voor goud en edelstenen. In al die jaren hadden ze in Erebor een enorme hoeveelheid van goud en edelstenen weten te delven. Dit was niet onopgemerkt gebleven en ook draken lijken aangetrokken te worden door schatten. Uiteindelijk viel de vuurdraak Smaug Erebor dan ook aan om later over de enorme berg met kostbaarheden te gaan waken.